2810289319 Μπιζανίου 11, Ηράκλειο nontasharonitis@gmail.com
hero image

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Η σπονδυλική στήλη είναι μια μηχανική κατασκευή, οι σπόνδυλοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με ελεγχόμενες τρόπο μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος αρθρώσεων, συνδέσμων και μοχλών.

Η μηχανική σταθερότητα και επάρκεια της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης, όπως και το σχήμα της, εξαρτάται ουσιαστικά από τη φυσιολογική κατάσταση και τη γεωμετρία των μεσοσπονδυλικών δίσκων και των οπίσθιων σπονδυλικών αρθρώσεων.

Αν και η σπονδυλική στήλη έχει κάποια αυτόχθονη σταθερότητα λόγω των συνδεσμικών στοιχείων, το μεγαλύτερο μέρος της μηχανικής σταθερότητας οφείλεται στα εξαιρετικά αναπτυγμένα δυναμικά νευρομυϊκά στοιχεία και στο υπάρχον σύστημα ελέγχου. Η σπονδυλική στήλη ως κατασκευή έχει σχεδιαστεί να  προστατεύει το νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της.

Η σπονδυλική στήλη έχει τρεις τουλάχιστον βασικές εμβιομηχανικές λειτουργίες. Πρώτον, μεταφέρει τα φορτία και τις ροπές της κεφαλής και του κορμού στη πύελο. Δεύτερον, επιτρέπει επαρκή φυσιολογική κίνηση μεταξύ αυτών των τριών τμημάτων του σώματος. Τέλος, και το πιο σημαντικό, προστατεύει τον ευαίσθητο νωτιαίο μυελό απο δυνητικά καταστρεπτικές δυνάμεις ή κινήσεις, οι οποίες παράγονται μετά από τραυματισμό. Αυτές οι λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης εκπληρώνονται χάρη στις εξαιρετικά εξειδικευμένες μηχανικές ιδιότητες της φυσιολογικής σπονδυλικής στήλης.

Εκφυλιστικές παθήσεις σπονδυλικής στήλης είναι το σύνολο των παθήσεων που οφείλονται στην προοδευτική φθορά της σπονδυλικής στήλης. Αυτές είναι: 

  ΑΥΧΕΝΙΚΟ  ΣΥΝΔΡΟΜΟ 
  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
  ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
  ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΥΣΗ
  ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ
  ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
  ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ
  ΚΥΦΩΣΗ
  ΣΚΟΛΙΩΣΗ 
  ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ
  ΣΤΕΝΩΣΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
  ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ 
  ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΩΝ
  ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΤΙΣ
  ΟΣΤΕΟΠΩΡΟΣΗ
  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ : ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ – ΚΑΤΑΓΜΑ – ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ

Πίσω